ICT en Techniek

Heel gemakkelijk een factuur maken

maandag, 3-12-2018  

Vroeger vond ik het altijd zo’n gedoe om een factuur te maken. Sinds een jaar of tien ben ik actief als zelfstandig ondernemer en in het begin moest ik me er echt toe zetten om een factuur te maken. Natuurlijk is het leuk om facturen te versturen en het geld daarna te ontvangen, maar het kostte mij altijd zoveel tijd. Ik heb best vaak te maken met kleine facturen en om dan steeds alle gegevens weer goed in een template te zetten, ervoor te zorgen dat het factuurnummer en de datum precies klopte en dan ook nog eens mijn administratie bij te weken, dat kost gewoon tijd. Ik wilde me bezig houden met ondernemen en met het uitvoeren van projecten. Die administratie was aan mij niet besteed en daarom ben ik nu echt heel erg blij met een dienst zoals die van Faktum Factuur. Geen gedoe meer. Gewoon snel en eenvoudig een factuur maken die precies klopt en met een paar klikken van mijn muis in de mailbox van mijn klanten belandt.

Een factuur maken met een professionele opmaak

De opmaak is een ander aspect waar ik problemen mee had toen ik de hele facturering nog handmatig deed. Een factuur maken deed ik in een tekstverwerkingsprogramma als Word. Daarin had ik een opzetje gemaakt die ik gebruikte om een factuur te maken. Dit klinkt vrij eenvoudig, maar toch ging er altijd wel wat fout:

  • De factuur paste niet op één pagina
  • Alle tabs bleven steeds verspringen
  • Ik kreeg de bedragen niet goed onder elkaar
  • Het zag er niet professioneel uit

In het begin is het prima om op deze manier een factuur te maken. Iedereen weet dat je beginnend zelfstandig ondernemer bent en dan is er ook het begrip dat je niet heel erg professioneel je facturatie op orde hebt. Maar na verloop van tijd begon ik me toch een te schamen voor mijn eigen gefröbel. Ik was op een punt gekomen waarbij ik een professionaliseringsslag moest aanbrengen in mijn eigen manier van zaken doen en vooral de manier van factureren maakte daar onderdeel van uit.

Een nieuwe aanpak voor mijn facturatiebeleid

Nadat ik op faktumfactuur.nl een gratis proefversie had gedownload ben ik aan de slag gegaan en ik heb twee maanden gebruik kunnen maken van deze mooie dienst. Ik kon een basis voor mijn factuur maken en die gebruiken als stramien waarin ik elke andere factuur kon maken met de opzet zoals ik die had verzonnen. Hier heb ik natuurlijk ook nog even mijn weg in moeten vinden, maar al vrij snel had ik een opzet die ervoor zorgde dat een factuur maken niet meer voelde als een zware drempel waar ik overheen moest. Het werd opeens heel erg makkelijk om een factuur te maken. Niet alleen zagen mijn facturen er altijd goed uit, ik had ook meteen een systeem waarin de administratie inzichtelijk werd. Ik kon zo eenvoudig bijhouden welke facturen er verstuurd waren, de factuurnummers volgde elkaar netjes op en ik kon zo ook heel eenvoudig bijhouden welke facturen er nog betaald moesten worden. Daarnaast is ook het maken van creditfacturen heel eenvoudig te doen en dit kan in dezelfde opmaak als de facturen die ik verstuur, met het nuanceverschil dat het hierbij dus om een creditbedrag gaat en niet om een factuurbedrag. De hele factuur is foutloos en overzichtelijk, de btw staat heel netjes apart vermeld en het totaalbedrag is altijd duidelijk, zodat de ontvanger van de factuur ook direct weet waar hij aan toe is. Ik ben heel blij met het systeem van Faktum Factuur. Het is voor mij een kopzorg minder en bespaart mij veel werk en tijd.

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.